Boomer Space


Diskuse ke článku : LAID TO WASTE - Trauma
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2

 

VenyK
02.10.2024 11:58

Hudba má spojovat, tak proč se hádat ? Třeba já mám pro "kluky" z LtW taky slabost a podle mě udělali o řád lepší thrashovou desku než kdokoli u nás od konce Arakainu s Brichtou. Dlouho mě žádná naše kapela tak neoslovila, a že už mám něco naposloucháno. Ale prát se kvůli tomu nehodlám. :-) Porovnání s Rust In Peace nebo Slayer fakt nedává smysl, tak se na to už vykašlete. Díky Strayovi, že se scéně věnuje a zbytek už nechte těch žabomyších válek, je to hloupý. Tak pic někde na koncertě. Veny

 

Stray
01.10.2024 22:37

Alba Rust In Peace a Countdown to Extinction byla extrémně kladně hodnocená, i v tuzemsku. Tam nebylo vůbec pochyb, v případě Rust In Peace každej tak nějak tušil, že je to strašně zvláštně uchopená, zvláště znějící, zvláštně strukturovaná deska, ale na druhou stranu nepochyboval, že je to absolutní vrchol té kapely, což se záhy jenom potvrzovalo. ve své době děsná bomba. Countdown byl písničkovější a posílil především komerční potenciál, brebtat na tu desku začali někteří true-metalers až po čase, ale je třeba si uvědomit, že atmosféra doby, toho co se rvalo ze sklepů na světlo, byla ta, že jely kapely jako PEARL JAM, MINISTRY, ALICE IN CHAINS, CORROSION OF CONFORMITY, PRONG, takže ta skutečnost, že MEGADETH zpomalují, groovovatí, písničkovatí a už to není ten speedytrešík, fakt v těch letech vadilo hrozně málo lidem.

 

Fenris 13
01.10.2024 20:47

spajk:já si pamatuji až recku na Countdown v Melodii, chválili to tam. Utkvěla mi pasáž "Psychotron tepe do noci jako srdce vlkodlaka..." . Zato Fear of the Dark od nich dostalo naloženo...prý zrezivela železná panna:-)

 

spajk
01.10.2024 20:33

A ještě žebříček resp TOP 10 alb, singlů a prodeje za rok 1990 k listopadu téhož roku.
Zatímco v německé redakci se Rust In Peace do desítky nedostali, v anglické a francouzské redakci s přehledem.
https://ibb.co/C1M17sJ

Radši si zkuste poslechnout některé z uvedených alb, to vás obohatí mnohem více, než trolení nad Strayovými recenzemi :-)

Česká DOBOVÁ recenze na Rust In Peace není, neb Spark začal vycházet na přelomu 92/93 a první zaarchivované číslo mám 3/93 s Marty Friedmanem na titulce.

Jdu do vany, už jste mě stáli asi hodinu času :-)

 

Pekárek
01.10.2024 20:29

spajk: Dík za ta fakta. Z RIP byl kruh kolem mě totálně odvařený.:-)

 

Pekárek
01.10.2024 20:28

JJ, myslím, že v tomhle náhledu se se Strayem shodnu. Platí, že jsem za ty naše mladší party a jejich přístup dost rád. Zrovna Laid onehdá v Underdogs zabíjeli.:-)

 

spajk
01.10.2024 20:05

Aby jen nahaněl mladé fans, tak jsem narychlo prošel starý metalový magazímy a našel 2 recenze na Rust In Peace.

Tady máte z Metal Hammeru. Maximální hodnocení.
https://ibb.co/xfqCV1Q

Celková měsíční hitparáda alb, abyste si to mohli zasadit do kontextu. RIP jsou na 5. místě v září 1990. Před nimi Painkiller, No Prayer, Empire a Staying a Life.
Neskutečně našlapaný měsíc https://ibb.co/Sm4VYmW

Tady polský magazím Thrash Em All a recenze. Hodnocení 11/12
https://ibb.co/k8QY4xh

Takže bych trochu brzdil vášně, s tvrzením, že v době vydání to recenzenti hanili nebo tomu nedávali vysoká hodnocení.

A tady jako dárek máte dobový poster Megadeth z Kerrangu
https://ibb.co/fYmmdPM

 

spajk
01.10.2024 19:14

Tvl metaloví snowflakes tu roztávají pod Strayovým recenzemi.
Jděte si číst Fakker a koukat na Koreje ;-)

 

Kropis
01.10.2024 17:32

Kristova noho, to už tu dlouho nebylo, fanatičtí borci se tu hádají o hodnocení 10/10, chcete-li 100% nebo 5 hvězd.
Já bych týpkům jako Bajkonur nebo Robert Kriško navrhl, aby se používali hodnocení třeba 20 z 10 nebo 1000 z 10 :):)

Jinak to fakt neřešte, Stray dělá dobrou práci a na nějaké finální hodnocení sere pes. To bych se taky mohl zbláznit, že nové desky Metallicy od magnetky zaslouží hodnocení od Straye děleno dvěma. Nudné desky s katastrofálním zvukem, které nevím proč mají tak masivní podporu. Jsem výjimka? Jsem, sere mě to, celkem ne. 70% je pro lokální českou kapelu vlastně super hodnocení. Srovnání s Rust in Peace? Nebuďte vtipní.

 

Stray
01.10.2024 17:23

Takže. Recenze ne že může být subjektivní, ale ona být subjektivní musí. Na druhou stranu, ten co se do toho pustí, by popisovaný objekt měl být schopen zasadit do kontextu - doby, diskografie, scény. Rozhodně něco nechválím jen proto, že jde o dílo slavné a velké kapely. Chválím SLAYER South Of Heaven, protože v době vydání šlo o zcela originální typ thrashmetalového alba, takovou zvláštní desku nejenže ta kapely nikdy nevydala, ale nevydal jí nikdo jinej. Podařilo se jim skloubit agresi a zhoubu s až takovou plíživou atmosférou, která rozhodně nepůsobila nepříjemně. Poslední desky EXORCIZPHOBIA či LAID TO WASTE třeba hodnotím výše než poslední SODOM - Genesis ...(nebo jak se to jmenuje?), tahle kapela měla svůj jasný vrchol v roce 1989. Říct, že jsou LAID TO WASTE lepší než SLAYER nebo SODOM bych však určitě nemohl, brání mi v tom zkušenosti a znalost spousty alb. A přitom bych neřekl, že SLAYER po roce 1994 mě nějak naplňovali nadšením, sklouzli do stereotypu. Já jsem taky čistě zaměřenej na muziku, ale tu genialitu tam prostě neslyším.

 

Adam CF
01.10.2024 17:21

Děkujeme všem za vlídná slova a doufáme, že si dáte držky jenom v moshpitu. Přijďte o tom s náma pokecat 19.10. Do underdogs v Praze!
Adam / LTW

 

Petr.k
01.10.2024 16:36

Reagovat na co? Vysvětlovat co? Recenzent vyjádřil formou textu svůj pohled na hudební dílo. Ty jsi vyjádřil zase ten svůj a ještě jsi ostatním vysvětlil, že jakožto mladší ročník vnímáš hudební scénu jinak než Stray. O.K. Ale tohle se vyjasnilo o deset komentářů níže. Vše ostatní je jen mlácení prázdné slámy.

 

bajkonur
01.10.2024 16:25

Petr.k pekny pokus o argumentacni faul a diky za nevyjadreni se ke zbytku komentu, ja myslel ze to třeba vyvratis nebo vysvetlis druhy pohled strany al eto asi nehrozi

"pokud se na to divam naprosto objektivne "melo znamenat spis, pokud se na to snazim divat naprosto objektivne


 

Petr.k
01.10.2024 16:14

Nic jako 100% objektivita neexistuje.

 

bajkonur
01.10.2024 16:08

takze jsi vlastne castecne dejepisar a castecne si do toho promitas nejaky osobní zkusenosti? jak někdo psal nzi urcite respektuju ze recenze muze byt ryze subjektivni věc, ale ja jako fanoušek hudby se proste koukam na to, jak ke me ta deska (HUDBA) promlouva a uz nepridavam plus body za to, ze někdo zanr spoluvynalezl. To mi neprijde fer pokud kapela udela skvělou desku prida nejakou vlastní invenci, coz bezpochyby ltw i třeba exorska udelala a ty uz to automaticky o par bodu zadupes jako "reminiscenci" pokud se na to divam naprosto objektivne, tak sorrac ale pro me je nova deska ltw milionkrat zajimavejsi, technictejsi a pestrejsi nez treba south of heaven nebo agent orange (viva reign in blood), ale zase min zajimava nez třeba rust in peace nebo rtl. a az mi bude 40 a někdo udela objektivne lepsi desku nez třeba exorcka dneska, nebudu mit problém dat takovy desce vyssi hodnoceni a nebudu rikat věci jako TO uz je jen takovy pekny prehravani za mejch mladejch let to mydlila exorska uplne jinak, to byla jina doba, to nejde srovnávat, byl to naprostej etalon, chapes, mladej. asi na to koukáme kazdej jinak, ja ciste zamerenej na muziku a ty beres i ostatní souvztaznosti. nakonec asi chapu i tvuj pohled

 

Tomáš
01.10.2024 15:36

Seš generace X

ale teď je moderní každého, kdo s tebou nesouhlasí, a není mu evidentně 20 označit za BOOMERA. Stejně jako za fašistu, rasistu, pravičáka apod.

Za našich mladých časů to bylo jednodušší - označovali jsme se za blbce, voly a kretény, ale netahali jsme do toho politiku a sociologii.

 

Stray
01.10.2024 15:10

Agent Orange byla ve svý době deska, kterou miloval úplně každej, kdo jen přičichl k žánru thrash, naprostej etalon, co ten žánr v roce 1989 nabídl. To nejde srovnávat s něčím, co si tady v našem rybničku někdo vyvzpomene, to se muselo zažít!:-) Myslím, že jsem až do začátku roku 1990 neslyšel žádnou desku MEGADETH (první zkušenost byla se So Far So Good...So What!), ale SODOM jsem už měl ve sbírce dávno. Tím samozřejmě nechci říct, že jsou němci lepší, haha, zrovna já si to opravdu nemyslím, chci jen říct, že to vnímání reality, jaká byla tehdy a jaká je dnes, je mezigeneračně zcela nesrovnatelné. Já když vidím dnešní český filmy dějově z doby normalizace, tak jenom kroutím hlavou - šedý, ulice bez lidí - ..., takhle já to ale v tom tehdejším přítomném čase nevnímal, všude běhala spousta lidí v mém věku a lidi se setkávali, bylo jich plný město, plný město mladých, to dneska opravdu v takové intenzitě není. Dneska už má člověk sociální vazbu jenom když ho zkontrolujou v MHD. :-))) Boomer, asi jím nejsem, i když bych si to spíš přál, ještě mě asi pár let chybí, když jsem pátral, kdo je typický boomer, vyjel mě předobraz sedmdesátiletýho dědka, takže to tedy ne. To nejsem. MEGADETH, v devadesátkách vládli. Pak už to tak šudlili, aby se neřeklo, ale do druhé půlky devadesátek měli opravdu potenciál dostat se do topu.

 

Fenris 13
01.10.2024 14:36

Ty vole, co je to boomer optika??? Každopádně South of heaven nebo Agent Orange byly desky definující styl, to co vychází teď je jen přehrávání již slyšeného, tu lépe, tu hůře. To platí pro metal obecně , ne jenom pro thrash. Srovnávat to ale nejde, sorry.

 

bajkonur
01.10.2024 14:27

ja uz bych tu diskuzi utnul, neb to je cim dal horsi. třeba technicka hitovka Avaric, oproti ostatním thrashovkam vkusne nahrany intro nebo babylon pasaze deftones worship aspol? presah? vydani rust in peace jak ty tvrdis, mozna tenkrat mlada ucha jako dneska my hltala nahrávku hned od jjeiho vzniku. recenzenti a spekulanti se s tim ale rozhodne neparali, se podivej třeba na dobovy časopisy. Kolikrat jsem cetl podobny kydy na Mustaina, ze jeho hlas na desce spravne neintonuje, ma spatnou barvu ty bys třeba napsal něco jako "zpevak ze sebe mohl dostat vic) coz teda pravda je, ale ke kapele to sedi a je to hodne vynikajici deska. ale odkazovat se na nedostatečno "ruznorodost" zpevaka a pak davat 100% hodnoceni deskam jako Agent orange, kde angelripper exceluje s chraplakem o rejstriku tak jednoho "tonu" a barvu nemeni celou desku a 95 % desky je tupa tupa. rozmanitost sama, South of heaven je stejny pripad nerozmanity vokal, všechny sola sablonovity e a zatímco deska obsahuje několik geniálních pisnicek, obsahuje na druhou stranu i totalni vatu, kterou skipnu. ja ty desky mam rad, ale divat se na to tvoji boomer optikou, dopadlo by to nejak tak.U laid to waste se mi tohle nejak nestava, takze v mych ocich jsou tvoje prohlaseni plna oxymoronu a ltw jsou jedna z nasich nejsikovnejsich kapel anyway,

 

Tomáš
01.10.2024 14:24

Nikdy jsem úplně nepochopil tu nutkavou potřebu kritizovat hodnocení recenzenta. Diskutovat, proč to vidím jinak, klidně. Ale když napíše že nějaké album je za 50% a já to vidím na 100%, stejně ho (to album) budu mít rád a budu ho poslouchat. Nebo opačně. Můžou se všichni recenzenti světa shodnout, že je něco na 100% ,ale když se mi to líbit nebude, tak to stejně poslouchat nebudu.

Není potřeba jít do osobních invektiv, stačí racionálně popsat, a argumentačně doplnit, proč to za sebe vidím jinak. Bude to skvělý základ pro diskuzi. I mezigenerační.

 

1 2

 

 

 

 

TOPlist